De Horsten II, Wassenaar

 

Vandaag zijn we naar natuurgebied De Horsten in Wassenaar gereden. Ook in dit mooie bosgebied, waarvoor wel een contante toegang vereist is, kom je allerlei soorten paddestoelen tegen die tezamen met de vallende bladeren, na de storm van gisteren een prachtig kleurrijk schouwspel vormen. Het is wel goed zoeken onder de bladeren naar dé paddestoel van de dag, maar inmiddels hebben we daar een neusje voor en al zeg ik het zelf vandaag met een aardig resultaat.


De Horsten is een ongerept natuurgebied met prachtige natuurlijke wandelpaden en oeroude bomen. Omdat het altijd Koninklijk bezit is geweest heeft de natuur van De Horsten niet geleden onder het menselijk ingrijpen en is het oude leefgebied behouden gebleven met een Koninklijke uitstraling, daarkomt nog bij dat Koning Willem Alexander met zijn familie hier nog steeds woont.

Het landschap van De Horsten is ook in een aantal andere opzichten heel bijzonder. Het is een mooi en aaneengesloten groot groengebied midden in de randstad van wel 415 ha. en er valt historisch dan ook het een en ander over te vertellen, voor verdere info google maar eens! Maar het gebied is vooral landschappelijk interessant vanwege de ligging op de kruising tussen de noordzuid lopende oude duingedeelten en het er haaks op staande stroomgebied van de oude Rijn. Het landschap in en rond De Horsten heeft nog een goede herkenbare geologie en dat maakt het zo bijzonder voor een bezoek. Overigens zijn er ook delen die niet voor het publiek toegankelijk zijn.


















Mijn lichtgevoelige macro lens heeft weer hard gewerkt vandaag en over het resultaat ben ik dan ook dik tevreden. Wel heb ik er vandaag voor gekozen om een relatief groot diafragma te gebruiken om zodoende wat meer sfeer (bokeh) in foto’s te krijgen en dat is m.i. goed gelukt, ook met behulp van de HDR modus op mijn 5D MK III. Nu waren de omstandigheden niet altijd even optimaal, op je buik liggen met veel modder en wildgroeiende bramenstruiken is niet altijd een pretje. Ook de paddestoelensoorten in De Horsten zijn vaak van het zelfde soort als in andere bosrijke omgevingen die we de afgelopen jaren hebben bezocht. Maar omdat elke paddestoel in andere leefomstandigheid tot groeit komt kan zijn vorm net weer anders zijn, het is dan de moeite waard om ze toch vast te leggen. Zelfs paddestoeltjes van 2 mm en kleiner die plotseling uit het mos tevoorschijn komen zijn erg mooi vooral op je computer. De mooiste foto’s van vandaag ga ik vervangen voor de wat “mindere” op  mijn paddestoelen site.  Maar ik heb ook weer foto’s toegevoegd en zo kom ik tot een aardige soortenbank van 75 foto’s (Nederland kent 3500 paddestoelen soorten) en dankzij Naturalis en Nederpix ook met de juiste naam.





Bovenstaande (grote) blogfoto is gemaakt met:


HDR/live view/ controle scherptediepte.
Techniek:, manual, ISO 100, 100mm f.7.1 , 0,5 sec.

Kabelontspanner.


Canon 5D MK III.

Lens: 100 mm f2.8 II L IS USM Macro.

Statief: Manfrotto 055CXPRO3, Balhoofd 327RC2





                                                                                                                         Gele aardappelbovist met vlieg                                                           Uitsnede (crop) van de vlieg op bovist

 

23 oktober 2014                                                                                                Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum)

 
 

volgende >

< vorige